Online tanácsadás – chat

A chat alapú tanácsadás

Teljes mértékben elfogadható, ha valaki óvatosabban gondol az online terápiára, és úgy érzi, hogy az a számára nem adja meg azt a személyes biztonságot, mint a F2F konzultáció.  A kényelem, hogy nem kell elhagynia az otthonát lehet vonzó, de az adatvédelem és a titoktartás bizonytalanságot okoz a számára.

A chat alkalmazások lehetővé teszik a számodra, hogy anélkül vegyél részt a terápiás folyamatban, hogy a segítő látna vagy hallana Téged. Miután begépelted a gondolatodat valamelyik alkalmazás segítségével, a terapeuta azonnal válaszol Neked, kérdéseket tesz fel, gondolatokat oszt meg arról amit írtál. Ez lehet egy könnyített alternatívája azoknak a beszélgetéseknek, amiket nehezen mondasz el, vagy amikről úgy gondolod, hogy túlzottan bonyolultak a számodra. Ez nagyon fontos lehet egy olyan kliens számára, aki félénkséggel küzd, vagy szégyenérzete van egy idegen előtt.

További fontos jellemzője ennek a beszélgetési formának, hogy megtarthatod a teljes chat folyamatot, elmentheted és bármikor újraolvashatod szó szerint. Ennek a visszaolvasásnak az az előnye, hogy az újraolvasott szöveg frissíti az emlékeket, és új gondolatokat ébreszt a chates konzultáció után tulajdonképpen évek múlva is (ezzel szemben a személyes találkozás során elhagzottakból csak az marad meg szó szerint, ami ott és akkor valamire nagyon pontosan reflektált benned).

Sok kutatás adott pozitív visszajelzést arra vonatkozólag, hogy a dokumentált ülések (legyenek azok szöveges, hang vagy video alapúak) fokozott hatékonysággal bírnak  hagyományos (dokumentálás nélküli) ülésekkel szemben.