Családműhely – szülők és gyerekek

Mindennapi életünk természetes velejárója, hogy fontos használati tárgyaink időnként meghibásodnak, működésükben zavarok keletkeznek. Amikor az autónk, mosógépünk, televíziónk elromlik, azonnal egyértelmű számunkra, hogy megfelelő szakember segítségét kérjük, hogy szervizbe vigyük. Amikor családi, munkahelyi, vagy baráti kapcsolatainkban észlelünk ilyen zavart, már nehezebben tudunk ennyire egyértelműen cselekedni. Első reakciónk gyakran az, hogy igyekszünk úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Vagy igyekszünk eltitkolni, még a látszatát is elkerülni annak, hogy ez velünk is megtörténhet.

csaladmuhely

Mint minden élő rendszerben, a család rendszerében is állandó változások történnek. Ahhoz, hogy ezeket a változásokat a családi élet be tudja fogadni és fenntarthatóan tudja működtetni, a család minden tagjának (kisebb vagy nagyobb mértékben) részt kell vállalnia az átalakításban. A családban zajló történések minden családtagot érintenek és a család minden tagja elkerülhetetlenül és kölcsönösen befolyásolja egymást. A családi rendszernek is igazodnia kell a családban megjelenő belső és a családot érintő külső változásokhoz.

Egy egészséges család működésének természetes része a változások megélése. Ezért ha magunktól nem megy, akkor egy szakmailag felkészült külső segítő bevonásával könnyebben tudunk szembenézni azzal, hogy a családi életünk, családi funkcióink és a családtagjainkkal való kapcsolatunk is állandóan változik. Ebben a változásban megtanulható, hogy mit és miként lehet másként tenni azért, hogy a kapcsolataink harmonikusak, teljesebbek legyenek.

Sokszor a zavart vagy elakadást jelentő helyzetek a család természetes fejlődésével együtt járó krízisekből fakadnak (gyermek születése, testvérféltékenység, óvoda- vagy iskolakezdés, gyermekek kirepülése, nyugdíjazás, családtag vagy házastárs elvesztése stb.) és kialakulhatnak a családi működés egyéb zavaraiból is (kommunikációs problémák, iskolai, tanulási nehézségek, beilleszkedési zavarok, állásvesztés, szenvedélybetegségek, evési zavarok, szexuális diszfunkciók).

Ezekre a változásokra, az egyensúlyi helyzet megbillenésére, természetesen nem egyformán reagálunk. Ha ezek a helyzetek túl megterhelőek, ha gyakran jelentkeznek, vagy a család valamilyen ok miatt nem képes a helyzeten önmaga változtatni, megjelennek a családi működés különböző szintű zavarait jelző tünetek. Gyakran csak az egyik családtag viselkedése változik meg észrevehetően, más esetekben a felnőttek és gyermekek életvitelében, teljesítmény zavaraiban, kapcsolati konfliktusaiban jelentkeznek hasonló tünetek.

A családterápia, mint segítő módszer nem csak a már létrejött családi problémával és működési zavarral foglalkozik, hanem elsődleges célja a zavarok, kóros folyamatok, megbetegítő hatások megelőzése, a következő generációra történő “átörökítés” megakadályozása.

Olyan szemléletet és módszert jelent, amely a családi történéseket, eseményeket, viszonyokat nem okságukban, ok-okozati viszonyban, hanem kölcsönhatásukban vizsgálja. A család minden tagjával megállapodva és együttműködve dolgoznak a segítő szakemberek az új családi egyensúly kialakításáért, a változás megteremtéséért.

A családterápia aktív folyamat, a jelenre és a jövőre irányul. A találkozások során, közös munkafolyamatban a család a szakemberek támogatásával maga dolgozza ki a változásához szükséges lépéseket, szabályokat és lehetőségeket. Úgyis fogalmazható, hogy olyan “kapcsolati szervizszolgáltatást” kínál, amelyet, ha szükség esetén igénybe veszünk, hozzásegít a családi élet hosszú távú, a változásokhoz igazodó, egészséges működéséhez.

Milyen esetekkel foglalkozik a családterápia?

A családterápia a család életéből és működéséből fakadó zavarokkal foglalkozik. Ezek a zavarok természetesen számos okra visszavezethetők, de a munka célja az, hogy előrelépést, megoldások kialakítását támogassuk a közreműködő családterapeuták, családkonzulensek segítségével. A helyzet megértése, és az addigi kísérletek megismerése az első lépésként segít a kliens és a terapeuta kapcsolatának kialakításában, a kölcsönös bizalom elérésében.

A családterápia foglalkozik akut családi problémákkal és helyzetbeli elakadásokkal egyaránt. Ezért nem csak azok vehetik igénybe a családterápiás szolgáltatásokat, akik magukat krízisben érzik, hanem azok is, akik érzik, de nem tudják, hogy mitévők legyenek!

Néhány példa:

  • Családi elakadásokkal és krízisekkel, amelyben a család tagjai nem tudnak a saját tudásukkal tovább lépni
  • Családi életciklusokkal kapcsolatos elakadások kezelése (az újonnan házasodott pár családja, csecsemős család, kisgyermekes család, iskolás korú gyermekes család, serdülő korú gyermekes család, felnövekedett gyermeket kibocsátó család, magukra maradt, még aktív szülők családja és inaktív öreg házaspár családja)
  • Családi konfliktusok belső rendezésével
  • Nehezen kezelhető gyerekek magatartás problémáival
  • Függőségi problémákkal küzdők családtagjainak támogatásával
  • Alkoholizmus családi vonatkozásainak kezelésével
  • Azonos neműek párkapcsolati elakadásaival
  • Gyászmunkával (hozzátartozó elvesztése, jelentős életszakasz változások okozta gyász kezelése, veszteségfeldolgozás, állásvesztés, munkába integrálódás, szülés utáni munkavállalás, a szerepek átrendeződése, nyugdíjba menetel, üres fészek szindróma)
  • Válások kezelésével (válás előtti családtámogatás, válásban lévők támogatása, válás utáni traumák kezelése)
  • Házassági felkészítéssel, jegyes tanácsadással

Mit tegyen, ha úgy érzi szüksége van ránk?

A legfontosabb, hogy a kapcsolatfelvétellel ne várjon túl sokáig! Azzal, hogy jelentkezik (ezt megteheti telefon vagy e-mail segítségével), még nem kötelezi magát semmire. Mi igyekszünk megérteni a jelentkezésének tartalmát, és ennek megfelelően javaslunk egy személyes találkozási lehetőséget, ahol részletesebben is megoszthatja velünk személyes helyzetét. Ezt követően közösen egyeztetünk arról, hogy miként menjünk tovább!