Apa-csoport – legyél mintaadó szülő

artima-apa-csoport-2014Az Apa-csoport igazi kuriózum, egy olyan különleges hely, ahol apák, férfiak beszélnek egymás közt azokról a kérdésekről, amiken leginkább csak önmagukban morfondíroznak. Az apa-férfi-családfő szerepekben nagyobb tudatossággal és gazdagabb rálátással ruházzák fel a jelenlévőket, egymáshoz illeszkedő történetekkel és egymásnak feszülő értékekkel vizsgáljuk a magunk apaságát.

Kezdjük az elején: ahhoz, hogy a szülői szerepünkről bármit is el tudjunk mondani, az általánosságok helyett a környezeti elvárásainkból kell kiindulnunk. Ehhez meg kell értenünk a velünk szemben támasztott szerepelvárások rendszerét a család, és a szűkebb-tágabb környezet szempontjából egyaránt. Nem az a kérdés, hogy milyen a jó szülő, hiszen nem létezik erre kialakított uniformizált sablon. Sokkal inkább keressük azt, hogy az apák cselekedeteinek mekkora részében teszik tudatosan azt, amit tesznek.

Amikor az Apa-csoport gondolata megszületett, egy rendkívül egyszerű kérdés foglalkoztatta a résztvevőket: miben mérhető (ha mérhető) az apai szerepteljesítmény? Merthogy nap mint nap megmérettetünk, a gyerekek és a szülőtárs által egészen biztosan. De lehet-e, illetve kell-e a szülői szerepet tanulni?

Mit várnak az anyák az apáktól?

A kérdés maga talán közhelyesen hangzik, ezért aztán a válaszok is rendkívül közhelyesek: figyeljen a gyerekekre, legyen jó apjuk, mutasson példát nekik, menjen el értük az óvodába, vagy ha nem érnek rá az anyák, akkor helyettesítse őket “teljes hatáskörrel”! A válaszok szinte mindegyike arra szorítkozott, hogy az apa és a gyerek kapcsolatában kell/szükséges az apáknak teljesíteni, vagy valamiféle eredményt felmutatni. A szülőpár kapcsolatában (általam) vélelmezhető elvárások úgy tűnik egy másik dimenzió termékei lehetnek.

Mit várnak az apák önmaguktól?

Ebben a kérdésben számomra az derült ki, hogy az elsődleges dilemma a férfi szerepek azonosítása, és tartalmuk meghatározása. Vagyis az apa szerep megértése nem feltétlenül a szülői szerep megértéséhez kapcsolódik (ez lenne a könnyebb út), hanem sokkal inkább a férfi szerep kiteljesítéséhez. Az apák azt várják el maguktól, hogy hosszú távon megtérülő értékeket közvetítsenek a gyerekeknek, hogy képesek legyenek (valahogy!) kimutatni a szeretetüket, hogy tudják a jó apaság titkát.

Valóban van egyfajta várakozás, talán arra hogy egyszer csak amikor szülői szerepbe kerülnek, akkor az majd megy magától. Vagy ha nem megy, akkor fogunk néhány könyvet, és majd jól beletöltjük a fejünkbe a szükséges tartalmakat. Csak hát ez nem az a mátrix, ahol megrendelésre különböző képességekkel felruházó programok kerülnek az agyunkba.

apa-csoport

A családtervezés része a szülői szerepre való felkészülés?

Azt gondolom, hogy a szülői szerep nem megy magától, valahogy el kell sajátítani, ki kell próbálni annak különféle lehetőségeit, és azt ami működik, féltve őrizni és működtetni. Vannak mintáink, akiket követünk (még akkor is, ha éppen az lenne a cél, hogy ezt ne tegyük), vannak tapasztalásaink arról, hogy mi az ami nekünk jó volt gyerekként, és vannak példaképeink, akik még sokkal a szerepünk kialakulása előtt hatottak arra, hogy ma milyen szülők vagyunk. (A szerepek kialakulásáról és rendszeréről korábban a Teljesítmény egyensúly? Tiszta szerepek! bejegyzésben írtam.)

Miközben számos vitát hallunk a média csatornáin, hogy milyen módon kellene változtatni az oktatás jelenlegi rendszerén, felmerült bennem a kérdés: hol vannak azok az órák, amikor már az általános iskolában a fiúk és a lányok külön csoportokban a leendő szerepeikre készültek. A fiúk barkácsoltak, szereltek, reszeltek (nem mondom, hogy ez minden esetben álmaim netovábbja volt), illetve a lányok varrtak, kötöttek, főztek, sütöttek. Jól érzékelhető hiány van abban, hogy a szülői szerepre való felkészülést támogassák olyan intézményesített keretek, amik a kisiskolás kortól segítik ennek kiteljesítését.

Az Apa-csoport, ezeknek a dimenzióknak a mentén fejleszti az apa és a szülő szerepeket, tudatosít és segítséget ad a bizonytalan kérdésekben.

2015. márciusában Budapesten és Veresegyházon indulnak Apa-csoportok. Amennyiben TE is szeretnél kapcsolódni, küldj egy jelentkezést itt.